ßßß Cookit - przepis na WEGAŃSKIE pierożki na słodko "Szarlotko"

WEGAŃSKIE pierożki na słodko "Szarlotko"

nazwa

Wykonanie

Przewaga mąki pełnoziarnistej nad mąką białą jest nieoceniona. Pełnoziarnista zawiera siedem razy więcej witamin, sześć razy więcej żelaza, cztery razy więcej potasu i miedzi! Bardzo dobrze wpływa na przemianę materii gdyż nie jest do końca oczyszczone z otrębów.
Banany natomiast warto jeść ponieważ są świetnym źródłem potasu, witaminy C i błonnika. Zawierają również magnez, który działa antystresowo, wpływa na pracę mózgu, mięśni, budowę kości i zębów. Ponad to dają szybkie uczucie sytości i chronią żołądek przed kwasami, wyściełając jego błonę. Takie pierożki to samo zdrowie! Zapraszam :)
Składniki na 45 pierogów
250g mąki pełnoziarnistej pszennej + do podsypywania
150ml wody
Łyżeczka stewii w płynie
Farsz
2-3 banany
cukier trzcinowy brązowy
Przygotowanie
Mąkę sypiemy do miski, dolewamy do niej powoli ciepłą wodę, stewię i mieszamy. Ciasto wyrabiamy w misce a następnie w rękach na blacie przez około 10 minut. Odstawiamy na 20 minut żeby odpoczęło.
Banany myjemy, obieramy i kroimy w plasterki po 0,5mm a potem na pół. Ciasto dzielimy na dwie części, robimy kulkę z pierwszej, rozpłaszczamy na blacie posypanym mąką i posypujemy również mąką z wierzchu. Teraz wałkujemy na grubszy niż zwykle placek, w którym wycinamy kółka. Na każde kółko kładziemy dwie połówki banana i posypujemy szczyptą brązowego cukru. Dzięki temu, że ciasto nie jest zbyt cienkie, nie będą nam się w nim robiły dziury i łatwo zlepimy napchanego pierożka. Pierogi gotujemy partiami po 5 minut od momentu wypłynięcia.
Pierogi są pyszne a brązowy cukier nadaje specyficznego karmelowego smaku. Można je odgrzewać w wodzie wrzucając na 2-3 minuty na wrzątek. Można też odsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Można zamrozić w woreczku na maksymalnie 3 miesiące.
Myślę, że fajnie smakowałyby ze słodką śmietanką z jogurtu naturalnego zmieszanego z odrobiną stewi w płynie.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/02/weganskie-pierozki-na-sodko-szarlotko.html